В декларация от Управителен съвет на Синдикална федерация на служителите в

...
В декларация от Управителен съвет на Синдикална федерация на служителите в
Коментари Харесай

Синдикалната федерация на служителите в МВР скочи срещу нормативни промени

 В декларация от Управителен съвет на Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи до Varna24.bg се показва противоречие с някой нормативни промени. Ето какво се показва в текста, изпратен до медията ни:

Във връзка с несъгласия с обнародваната в Дъждовни води бр.3 от 10.010.2020 година Наредба №8121з-36 / 07.01.2020г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата отвън постоянното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи, Управителният съвет на Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи /СФСМВР/ показва острото си противоречие, обвързвано със следното:

В чл.14, ал.2  на посочената Наредба е включено предложение на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ /ГДПБЗН/, показано в хода на публичното разискване на плана, за допускането на смесването на смени с друга дълготрайност в границите на един регистриран интервал за чиновниците от ГДПБЗН, работещи на смени.

С това допускане се дава опция в един регистриран тримесечен интервал работните смени на пожарникарите и спасителите да бъдат с друга дълготрайност, с което се заплашва екипния принцип на работа, водещо до усложнение при организацията и активността при реализирането на пожарогасителната и избавителна активност, неотложни аварийно-възстановителни работи и всички останали отговорности, вменени на ГДПБЗН със ЗМВР, а при отработване на катастрофи се основават предпоставки с заплаха за здравето и живота както на тези чиновници по този начин и на жители.

Въвеждането на този текст е скрито посредством процедурата при съблюдаване буквата на закона, без да се регистрират последствията от нея. Обръщаме внимание, че такава опция за чиновниците от ГДПБЗН съществуваше за къс интервал от време и бе отстранена заради това, че практиката я отхвърли като неработеща и в този момент още веднъж се опитва за сметка на човешкия фактор.

С неразбиране означаваме и обстоятелството, че при публичното разискване на плана на тази разпоредба, не бяха признати оферти за включване в нея на текст регламентиращ преизчисляване на положен нощен труд към дневен подобен, макар всеобща правосъдна процедура в страната потвърждаваща искове чиновници от Министерство на вътрешните работи за признание на това им право. Странно е, че не е взето под внимание, че правосъдни каузи с подобен иск са хиляди в страната и се усилват ежеседмично, както и десетките дефинитивни правосъдни решения в интерес на чиновниците по този проблем. Не приемането на предложенията за такава наредба е безнаказаност, която води до това този развой за къс интервал да се трансформира в най-мащабното в историята на Министерство на вътрешните работи продобиване на правосъдни искове против това ведомство и най-голямото погашение на финансови средства от Министерство на вътрешните работи в тази връзка. Материалната вреда за Министерство на вътрешните работи е на път да се разрасне до няколко милиона лв..

Считаме, че чиновническите мислене и дейности при разискване на плана и при приемане и отменяне на аргументирани оферти е в несъгласие с претекстовете към тях, както и с всеобщата правосъдна процедура.

УС на СФСМВР упорства за преразглеждане на наредбата на чл.14, ал.2, касаеща смесването на смени с друга дълготрайност в границите на един регистриран интервал за чиновниците от ГДПБЗН, работещи на смени, и на предлагането за преизчисляването на нощния труд към дневен, като се надяваме това да се случи без предприемане на ефикасни протестни дейности.

Това се показва в декларазия от Управителен съвет на Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в Министерство на вътрешните работи. Основана е през февруари 2009  година, директно след спонтанните полицейски митинги от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 10 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи – както  служители на реда, пожарникари и спасители, по този начин и държавни чиновници и лица, работещи по трудово правно отношение, заети във всички посоки на активност на Министерство на вътрешните работи.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и отбраната на главните социално-икономически ползи и права на членовете си в областта на трудовите и служебни връзки, общественото и здравно обезпечаване, безвредните условия на труд, подпомагането, обезпечаването на високо витално ниво и професионална реализация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. 

СФСМВР се афишира уверено против корупцията, недостига на обществен разговор и незаинтересоваността от положението на системата за вътрешна сигурност в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР